Selecteer een pagina

Enneagram

Wat is het enneagram – 1

Dat we allemaal anders zijn, dat weten we allemaal. De vraag is hoe we anders zijn. Het enneagram maakt dit inzichtelijk. Het enneagram is een model dat 9 persoonlijkheidsstructuren beschrijft. Dit noemen we de enneagramtypen. Dit brengt  meer begrip van en voor de ander én jezelf. Jezelf en de ander beter leren kennen en begrijpen is van grote waarde. Voor jezelf, in relaties én op de werkplek.

Wat aanspreekt in het enneagram…

hangt af van wie je het vraagt! Wat we mensen horen zeggen:

 • het is zorgvuldig en duidelijk
 • het helpt mensen
 • het werkt efficiënt en doelgericht
 • het is diepgaand en brengt verbinding
 • het is gestructureerd, het ‘klopt’
 • het is een betrouwbaar systeem
 • het is fascinerend, en biedt mogelijkheden
 • het werkt krachtig
 • het brengt harmonie tussen mensen

Verschil in perspectief

De typen kun je -onder meer- zien als negen verschillende brillen waardoor naar dezelfde werkelijkheid wordt gekeken. Vaak als mensen het niet eens zijn, kijken zij door een andere bril en zien het daardoor ook echt iets anders. Het enneagram helpt de verschillende perspectieven inzichtelijk maken en daarmee ook te onderkennen en accepteren van elkaar. Het enneagram brengt kennis van en inzicht in jezelf.  Het brengt ook inzicht in en daarmee vaak automatisch begrip voor het anders zijn van de ander. Zo helpt het enneagram om bruggen te bouwen tussen mensen.

Het psychologische model

9 enneagram typen

De 9 typen

In deze video vertelt Jeanette van Stijn kort over de negen typen.

Wat is het enneagram – 2

Het enneagram biedt naast het model van de persoonlijkheidsstructuren ook een methode voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ontwikkelpunten en het pad van ontwikkeling zijn voor ieder van de negen typen anders. Het uitgangspunt van het enneagram is dat ieder mens uniek is en dus ook ieders ontwikkelpad. Wat voor de één goed is om aan te leren of goed is om te oefenen, is misschien helemaal niet goed voor de ander. Het is als een gebruiksaanwijzing om handiger met jezelf en anderen te kunnen omgaan. Maar ook een gebruiksaanwijzing om jezelf te kunnen ontwikkelen.

Filosofie van het enneagram

De basisgedachte is dat ieder type een onbewuste drijfveer heeft. Iets wat diep van binnen heel belangrijk is. Het bepaalt automatisch waar iemands aandacht heengaat. En wat belangrijk is voor een type en de aandacht heengaat, daarin stopt iemand ook zijn/haar energie. In dit opzicht kunnen de negen ego typen ook worden gezien als negen patronen van dwangmatigheden. Vind je dit negatief klinken? Bedenk dan maar eens hoe moeilijk is om een bepaalde gewoonte af of aan te leren…

Patroon van denken, voelen en handelen

Wat ten diepste belangrijk wordt gevonden, bepaalt ook ieders patroon van denken, voelen en handelen. Op bepaalde gebeurtenissen reageer je daarom steeds op vergelijkbare wijze. Het zijn verschillende dingen die ieder van de typen ‘triggeren’ en de typen hebben verschillende wijzen waarop zij reactief worden als zij worden getriggerd. Het ene type wordt bijvoorbeeld getriggerd door onrechtvaardigheid en wordt dan reactief door ‘de strijd’ aan te gaan, een ander type wordt getriggerd door disharmonie en wordt reactief door stil te worden en zich terug te trekken. Dit zijn maar twee voorbeelden. Iedereen heeft zo’n vast patroon met automatische neigingen. Alleen de inhoud van dit patroon verschilt voor ieder van de 9 typen.

Verhalende traditie

Ons uitgangspunt is dat mensen expert zijn van hun eigen type. Zijzelf kunnen ons het beste vertellen hoe de dingen bij hen van binnen werken, hoe ze dingen ervaren, zien, voelen en waarom ze reageren zoals ze doen. Wij werken vanuit verwondering, niet-oordelend. Het doel en de waarde van deze werkwijze is dat dit leidt tot groeiend zelfinzicht én -acceptatie. In de werkwijzen die behoren tot de Verhalende Traditie worden de vaardigheden tot zelfobservatie en -reflectie op gestructureerde wijze ontwikkeld. Onze belangrijkste werkwijzen zijn het Type Interview en het Panel Interview.

Meer over de typen

Type 1 – De perfectionist

Heeft voor zichzelf (onbewust) normen over hoe dingen horen of moeten en hoe dingen niet horen.
Meer over type 1 ›

Type 2 – De helper

Vindt het belangrijk geaccepteerd en gewaardeerd te worden en is daardoor sterk op anderen gericht.
Meer over type 2 ›

Type 3 – De harde werker

Is onbewust gaan geloven dat je geliefd wordt om wat je doet, niet om wie je bent.
Meer over type 3 ›

Type 4 – De romanticus

Heeft vaak een onderhuids gevoel van incompleetheid, dat er iets ontbreekt.
Meer over type 4 ›

Type 5 – De waarnemer

Heeft de behoefte het leven intellectueel te begrijpen, te doorgronden.
Meer over type 5 ›

Type 6 – De loyalist

Ervaart innerlijk grote onzekerheid, onveiligheid en houdt niet van onvoorspelbare situaties.
Meer over type 6 ›

Type 7 – De levensgenieter

Heeft (onbewust) de gewoonte ontwikkeld om opties en mogelijkheden open te houden.
Meer over type 7 ›

Type 8 – De baas

Ervaarde het schoolplein als een jungle; heeft besloten tot de sterken te behoren om zichzelf te beschermen.
Meer over type 8 ›

Type 9 – De bemiddelaar

Vindt het belangrijk zich comfortabel en in harmonie te voelen, gaat conflicten uit de weg.
Meer over type 9 ›

De kracht van begeleiding met enneagram

 • het onderkent dat ieder mens anders en uniek is;
 • het waardeert het anders zijn;
 • het is functioneel en toepassingsgericht;
 • het onderkent negen unieke wegen van ontwikkeling: wat voor de één goed is om te ontwikkelen, hoeft dat niet te zijn voor een ander;
 • het is het enige instrument waarbij model en methode volledig geïntegreerd met elkaar werken.