Enneagram Master Practitioner

Jouw pad naar groei

Een weg naar Persoonlijk Meesterschap

Al duizenden jaren wijzen wij mensen elkaar de weg. Helpen we elkaar op weg.

Soms met bergjes stenen voor onze reis door het land, soms met symbolen voor onze reis naar binnen.

Het enneagram is zo’n symbool voor de weg naar innerlijke transformatie.

Diep van binnen weet je alles.

Diep van binnen zijn alle kwaliteiten in jou aanwezig.

Ont-dek de goeroe in jou

Enneagram Master Practitioner-programma

De Enneagram Master Practitioner is het vervolg op de Enneagram Practitioner voor wanneer je verdere verdieping en verrijking zoekt.

Dit programma is een cyclus van negen retraites.

In iedere retraite staat één “sleutel” centraal. De negen sleutels openen de deuren van het transformatieve proces waardoor dit zich als vanzelf in je ontvouwt.

Enneagram Master Practitioner retraites
In het uitleven van ons type streven we er -onbewust- naar om bepaalde dingen te verkrijgen of juist te vermijden. We leven in de illusie van ons type: we geloven dat áls het ons lukt datgene te verkrijgen of vermijden dat we ons dan gelukkig, veilig of geliefd kunnen voelen.

Er kan een moment komen waarop we ontdekken, dat we juíst niet krijgen wat we zo hard proberen te verkrijgen. Of juist creëren wat we zo hard proberen te vermijden. Een moment waarop we onze illusies doorzien en moeten loslaten. We kunnen dan terechtkomen in een leegte, een crisis.

Het is het ontdekken en ervaren van de ‘bodem’ van je ziel. Hier bevindt zich de sleutel of omkering tot bevrijding. Dit kun je niet doen, wel ontvangen. In je hart. Transformatie gaat door het hartcentrum.

 

Retraite 1 – Compassie

Stilstaan bij de pijn van ons oordeel. Ervaren hoe compassie een innerlijke respons vormt op verdriet en lijden. Hoe meer we ons openstellen voor de verhalen van mensen, hoe minder we gaan oordelen, hoe milder we worden. Ervaren hoe ons hart zich kan openen voor de ander en voor onszelf. Dat is de eerste sleutel die we nodig hebben op onze reis terug naar ons ‘Ware Zelf’.

Retraite 2 – Ontvankelijkheid

De weg naar binnen gaan. Dit is de weg waarbij we op onszelf komen staan, niet langer leunen op anderen. Ons geestelijk welbevinden is niet langer afhankelijk van wat anderen ons geven of niet geven. Op de bodem van onze ziel ontdekken we onszelf als beste vriend. Zo komen we thuis in onszelf, landen we in ons lijf en leren we het vermogen tot ontvankelijk zijn.

 

Retraite 3 – Transparantie

Werkelijk eerlijk worden met onszelf. Onszelf zien zoals we zijn, niet zoals we zouden willen zijn. Onszelf volledig zien, en niet alleen datgene dat ons bevalt. Het is het onszelf ontdoen van illusies, verwarringen en verwachtingen over onszelf. Met als resultaat je ware zelf omarmen. Jezelf toestaan te mogen en kunnen zijn, wie je werkelijk bent. Het is de weg naar transparantie.

 

Retraite 4 – Verbinding

Stilstaan bij het lijden van het afgescheiden zijn, en bij de pijn van het vasthouden aan identificaties. Ervaren hoe vanuit de leegte, ons hart zich opent om onszelf te (her)verbinden. Met de natuur, met onze natuur. Met onszelf, met de ander. Is de weg op punt 2 om op onszelf te leren staan, op punt 4 verbinden we ons met het grotere geheel. Het gaat niet langer alleen over mij maar over wij.

 

Retraite 5 – Innerlijk weten

De weg van het loslaten van het dénken het te weten of het móeten begrijpen. Het openen van het hoofdcentrum om de ideeën over onszelf en de wereld te laten gaan. Een ‘open mind’ is een sleutel tot anders zien. In de stilte van het niet-weten, ontstaat verbinding met het innerlijk weten. Vanbinnen weet je alles.

 

Retraite 6 – Innerlijke autoriteit

Als we de stille en lege innerlijke ruimte betreden, kunnen we alle ego-(re)activiteit ervaren. Inclusief alles wat in ons verborgen is. Daarvoor is moed nodig: het beest in de ogen kijken. We nemen verantwoordelijkheid voor en omarmen onze angsten en projecties.
Op de bodem van de put ontdekken we onze innerlijke autoriteit.

 

 

Retraite 7 – Aandachtigheid

Hier staan we stil bij wat er is. We ervaren hoe de drang tot weg bewegen kan opkomen. We leren om standvastig gegrond in onszelf te blijven, aandachtig en gefocust te zijn. We zijn nu vrij om te kiezen tussen weggaan of blijven, tussen focussen of vlinderen. Het vrij kunnen kiezen is ware vrijheid en brengt ware vreugde.

 

Retraite 8 – Overgave

Ervaren hoe juist vanuit kwetsbaar zijn, onze ware kracht zich kan openbaren. De kracht om kwetsbaar, open en toegankelijk voor anderen te zijn. Dit is de weg van overgave. De weg van overgave betreft ook het aanvaarden dat niet alleen onze wil of waarheid telt. Dit brengt om vanuit welwillendheid mee te bewegen in de stroom der dingen.

 

Retraite 9 – Aanwezigheid

Ervaren hoe we onszelf schikken, onszelf onzichtbaar en minder belangrijk maken. We ontdekken op deze weg hoe het leven ons uitnodigt om aanwezig te zijn en zo van werkelijke waarde te zijn. De bedoeling van onze aanwezigheid in dit leven. Thuiskomen bij ons Ware Zelf brengt ons in verbinding met ons Ware Potentieel.

 

Start met de EnneaQuickStart: zo kun je in één dag laagdrempelig kennismaken met het oorspronkelijke Enneagram in de Verhalende Traditie, met Enneagram Nederland en met Jeanette van Stijn. Op deze dag geef ik als daar vragen naar zijn ook uitleg over de opbouw van ons programma. Na de EnneaQuickStart is de training waarmee ieder programma begint de Enneagram Intensief

 • De trainingen zijn geschikt voor HBO denk- en werkniveau en hoger.
 • Voorafgaand aan deelname aan de Enneagram Intensief wordt deelname aan de EnneaQuickStart sterk aangeraden, óók als je al goed bekend bent met het Enneagram.
 • Deelname aan de Enneagram Intensief is verplicht voordat je kunt deelnemen aan één van de andere trainingen, verdiepings- of certificeringsopleidingen.
 • Aan de Masterclasses kun je deelnemen zonder eerst de Enneagram Intensief te hebben gedaan. Een (zeer) goede bekendheid met het Enneagram en je eigen type wordt wel sterk aangeraden.
 • Na deelname aan de Enneagram Intensief kun je inschrijven op diverse losse trainingen.
 • Er zijn 3 programma’s waar je alleen als één geheel op kunt inschrijven: de Enneagram Master Practitioner en de certificeringsprogramma’s Type Interviewer en EnneaProces Coach & Counselor.
 • Na de Enneagram Intensief kun je aan diverse trainingen deelnemen in de volgorde en het tempo van jouw voorkeur.
 • De adviesroute is de Enneagram Intensief te vervolgen met de trainingen van de Enneagram Practitioner en/of de certificeringsopleiding Type Interviewer.
 • Een training gaat door als het minimum aantal deelnemers om een kwalitatief goed programma te kunnen garanderen is bereikt.
 • Bij te weinig deelnemers wordt een training uitgesteld naar een later tijdstip. Dit gebeurt altijd in overleg met de deelnemers.
 • de EnneaQuickStart heeft als maximum 10 deelnemers
 • de Enneagram Intensief vindt plaats met 12 tot 20 deelnemers
 • de 2- en 3-daagse trainingen vinden plaats met 6 tot 16 deelnemers
 • Alle praktische informatie over deelname aan de trainingen kun je hier lezen in de “Veelgestelde vragen”. Je ontvangt daarom na je inschrijving geen verder e-mails met informatie.
 • Heb je vragen dan kun je altijd contact opnemen via service@enneagram-nederland.nl.

EnneaQuickStart
ontvangst 09:30 uur, afronding tussen 16:30/17:00 uur

Alle vervolgtrainingen

 • ontvangst 1e dag is vanaf 09:30 uur, afronding laatste dag 16:30 uur
 • tussenliggende dagen start 08:45 uur en afronding 21:00 uur

Retraites
ontvangst vrijdag 14:00 uur, afronding zondag na de gezamenlijke lunch

 • Je ontvangt voor iedere training en Masterclass een bewijs van deelname.
 • Als je aan alle onderdelen van een certificeringsprogramma hebt deelgenomen en aan alle voorwaarden voldaan dan ontvang je een genummerd Certificaat.

Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt.

De EnneaQuickStart, de Enneagram Intensief en diverse andere trainingen en opleidingen zijn bij diverse instanties geaccrediteerd voor PE-punten. Dat betreft bijvoorbeeld:

 • MfN (Mediationfederatie Nederland) – Enneagram Intensief: 48 punten, categorie 1a
 • Registerplein (voorheen BAMw – Beroepsvereniging van Agogisch en Maatschappelijk Werkers) – Enneagram Intensief: 5 punten

Wij houden niet standaard alle registraties bij alle beroepsverenigingen aan vanwege de jaarlijkse hoge kosten hiervoor. Neem contact met ons op als jij PE-punten wenst voor een bepaalde beroepsvereniging; dan kijken we graag wat we voor je kunnen doen.

 • De EnneaQuickStart vindt plaats in de ruimte van Enneagram Nederland in Den Haag of bij Unieplaza in Culemborg.
 • Alle meerdaagse trainingen vinden plaats op trainingslocaties met overnachtingsmogelijkheid.
 • Ruim voorafgaand aan de training krijg je informatie over de locatie waar de training plaatsvindt.
 • De trainingslocaties voor de meerdaagse trainingen moeten door Enneagram Nederland worden geboekt voor de hele groep. Je hoeft dus niet zelf te reserveren; dat gebeurt automatisch zodra je je voor een training inschrijft.
 • Een voor- en/of na-overnachting kun je wel zelf rechtstreeks bij de accommodatie boeken en betalen.

De meerdaagse trainingen van Enneagram Nederland vinden plaats bij accommodaties met goede trainingszaal en overnachtingsmogelijkheid op 1-persoonskamers. Deze hotels bieden deelnemers een all-in arrangement voor het gebruik van de trainingsruimte, alle trainingsmaterialen, onbeperkt koffie/thee, overnachting(en) op eigen kamer, ontbijt, lunch en diner.

De deelname tarieven aan de losse trainingen zijn afhankelijk van het aantal trainingsdagen en overnachtingen:

2-daagse training:         625 euro
3-daagse training:         925 euro
5-daagse training:      1.525 euro
48-uur retraite:             375 euro

Let op: alle bedragen zijn exclusief 21% btw en exclusief kosten voor het verblijfsarrangement van de trainingsaccommodatie.

Er zijn diverse kortingsmogelijkheden bijvoorbeeld als je je inschrijft voor een opleiding in één keer. Er zijn de volgende pakketkortingen:

 • Enneagram Practitioner
 • Enneagram Master Practitioner
 • Type Interviewer
 • EnneaProces Coach & Counsellor
 • Enneagram Trainer
 • Enneagram TeamTrainer

Studenten kunnen aanspraak maken op extra korting. Meen jij om andere redenen aanspraak op korting te maken, neem dan contact met ons op.

Deelnametarief voor de Enneagram Practitioner is als volgt:

Losse trainingen:         3.075 euro
Pakketkorting:                 475 euro (meer dan 15%)
Deelname bedraagt:   2.600 euro

Let op: alle bedragen zijn exclusief 21% btw en exclusief kosten voor het verblijfsarrangement van de trainingsaccommodatie.

 • Het deelnametarief van de EnneaQuickStart is inclusief koffie, thee en lunch; hier komen geen extra verblijfskosten bij.
 • De kosten voor het verbijfsarrangement van de accommodatie hotel voor de meerdaagse trainingen verschillen per locatie. Met de volgende bedragen kun je als richtlijn rekening  houden:
  tweedaagse training (één overnachting):          245 euro (incl. 9% btw)
  weekendretraite (twee overnachtingen):          295 euro (incl. 9% btw)
  driedaagse training (twee overnachtingen):    350 euro (incl. 9% btw)
  vijfdaagse training(vier overnachtingen):        695 euro (incl. 9% btw)

Overnachten is niet verplicht maar is wel sterk aan te raden vanwege de hoge intensiteit van de trainingen. Ook om met je aandacht gericht op de training te kunnen blijven.

Indien je niet overnacht geeft accommodatie slechts een geringe korting op je verblijfsarrangement daar de accommodaties zijn ingesteld op groepsboekingen.

Volg je een opleiding of een studie voor jouw (toekomstige) beroep? Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, mag je studiekosten aftrekken. Voor de aftrek van studiekosten geldt een maximum. (Tekst Belastingdienst.nl)

Het is mogelijk de training in termijnen te betalen met automatische incasso. Hier kun je bij je inschrijving voor kiezen.

 • Je inschrijving via de website rond je automatisch af met je betaling.
 • Een training dient voor aanvang van de training betaald te zijn.

Je kunt je voor alle trainingen inschrijven via de website. Je staat dan automatisch als deelnemer geregistreerd.

Als je bij het inschrijven kiest om een account aan te maken dan kun je daar zelf makkelijk wijzigingen aanbrengen, zien aan welke training je hebt deelgenomen en aan welke trainingen je nog kunt deelnemen als je in een opleiding wilt certificeren.

 • Met je inschrijving ga je een betalingsverplichting aan.
 • Als je je inschrijft als particulier dan kun je binnen 14 dagen na inschrijving zonder opgaaf van reden en zonder kosten per e-mail afmelden.
 • Raadpleeg hierover de annuleringsvoorwaarden in de Algemene Voorwaarden op deze website.

Voor annulering van deelname aan een training gelden dezelfde voorwaarden als de traininghotels hanteren (Recron):

 • Annuleren tot 2 maanden voor aanvang:
  Het trainingsbedrag wordt gecrediteerd minus een bedrag voor inschrijf- en administratiekosten van € 75,- per training.
 • Annuleren tussen de 2 en 1 maand(en) voor aanvang:
  50% van het totale deelnamebedrag wordt gecrediteerd.
 • Annuleren binnen 1 maand voorafgaand aan de training:
  Het volledige trainingsgeld is verschuldigd. In overleg kan wel iemand anders in jouw plaats deelnemen.
 • De volledige Algemene Voorwaarden van Enneagram Nederland kun je hier downloaden.
 • Bij inschrijving voor trainingen en opleidingen dien je hiermee akkoord te gaan.
 • Deze Algemene Voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel Den Haag onder nummer 27270055.