Selecteer een pagina

Type 2 – De helper

Enneagram type 2Voor type 2 is het belangrijk geaccepteerd en gewaardeerd te worden. Hij/zij bereikt dit door sterk op anderen gericht te zijn en veel rekening te houden met anderen. Type 2 heeft een dienstverlenende instelling en antennes voor de behoeften van anderen zodat hij/zij zichzelf van dienst kan maken. Hij/zij ziet de kwaliteiten van anderen en kan hen daarin stimuleren.

Type 2 heeft minder talent om te ontvangen. Al helemaal niet als hij/zij dat niet eerst heeft verdiend. Dat een motivatie tot het geven eigenlijk is om te ontvangen en het liefst om onmisbaar te worden gevonden, is iets dat type 2 zich vaak niet bewust is. Hoewel hij/zij ervaart dat anderen hem/haar nodig hebben, is eigenlijk vooral type 2 afhankelijk van relaties en van anderen.

​Wat helpt voor ontwikkeling

Leren om te geven zonder daar (onbewust) iets voor te willen ontvangen. Leren je eigen vrijheid te creëren in plaats van alleen anderen ter wille te zijn. Je realiseren dat geliefd worden niet afhangt van wat je anderen geeft of voor hen doet. Je bewust wor­den van en oefenen in het bevredigen van de eigen wensen en behoeften. Je gevoelens van teleurstelling leren gebruiken als signalen dat je je eigen behoeften uit het oog hebt verloren. Erkennen dat je niet onmisbaar bent en dat dat prima is. Leren zien dat een relatie wederkerigheid inhoudt en jezelf openstellen zodat anderen ook aan jou geven en jou willen helpen.