Selecteer een pagina

Type 3 – De harde werker

Enneagram type 3Vindt het heerlijk om in de aandacht te staan en applaus te krijgen. Onbewust is type 3 gaan geloven dat je geliefd wordt om wat je doet, niet om wie je bent. Type 3 is daarom sterk gericht geraakt op het leveren van prestaties, om succesvol te zijn, om de beste te zijn.

Type 3 is ook gaan ervaren dat dingen niet vanzelf goed komen, maar dat eigen inbreng nodig is om dingen tot een goed resultaat te brengen. Type 3 heeft gewoonten ontwikkeld als hard werken, competitief zijn, een goed imago opbouwen en behouden en een neus voor situaties die applaus opleveren. Zo stapt type 3 niet in projecten en projectteams waarbij de kans op succes klein is of waarbij uitsluitend met veel tijd en grote inspanning eer te behalen is. Hoe sneller je dingen afrondt, hoe sneller succes. Type 3 houdt daarom van efficiënte oplossingen en efficiënt werken.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren je tempo los te laten zodat je emoties naar boven kunnen komen. Jezelf afvragen welke zaken er werkelijk toe doen in het leven. Jezelf oefenen in contact te komen met jezelf en je eigen identiteit en je niet te laten beïnvloe­den door wat anderen van je denken. Leren naar anderen te luisteren. Jezelf realiseren dat mensen van je houden om wie je bent en niet om wat je doet of bezit. Ontwikkeling is in de richting van waarachtigheid, echt jezelf zijn in plaats van een rol te spelen.