Selecteer een pagina

Type 4 – De romanticus

Type 4 hEnneagram type 4eeft vaak een onderhuids gevoel van incompleetheid, dat er iets ontbreekt. En tegelijk een diep verlangen naar vervuld en compleet zijn. De aandacht gaat uit naar zaken als authenticiteit, echtheid en schoonheid en zoekt dat meer in de toekomst of het verleden en vindt dat minder in het nu. In de behoefte gezien te worden, heeft type 4 de behoefte zich van anderen te onderscheiden.

Type 4 heeft vaak het gevoel dat anderen hem/haar niet begrijpen. Dat vervult aan de ene kant met droefheid maar aan de andere kant ook met een gevoel van superioriteit. Type 4 heeft tenslotte zoveel meer diepgang dat hij/zij ook wel begrijpt dat anderen hem/haar niet kunnen begrijpen. Tegelijk is er een sterk verlangen naar diepgaande verbinding met anderen en dat is ook een van de tegenstrijdigheden in zichzelf waar type 4 last van heeft. Type 4 heeft een intens gevoelsleven; ik voel dus ik leef.

Wat helpt voor ontwikkeling

Acceptatie van het gewone, gelijkmoedigheid, bevrediging vinden in het hier en nu. Je leren concentreren op wat goed en positief is in plaats van op wat ontbreekt, het handhaven van een constant niveau van acties ondanks je fluctuerende en intense gevoelsleven, participeren in fysieke activiteiten en anderen helpen om te zorgen dat je minder met jezelf bezig bent, je reacties leren uitstellen totdat de heftigste emoties zijn afgenomen, leren waarderen van gewone, dagelijkse genoegens.