Selecteer een pagina

Type 5 – De waarnemer

Enneagram type 5Type 5 heeft de behoefte het leven te begrijpen, te doorgronden. Type 5 is hierop gericht omdat hij/zij het lastig vindt en onzeker is over hoe hij/zij zich door het leven en in het sociale verkeer moet bewegen. Door anderen te observeren in hoe zij de dingen doen, probeert type 5 de situatie en zichzelf meester te worden.

Type 5 is gevoelig voor de verwachtingen van anderen juist doordat hij/zij het gevoel heeft daaraan niet te kunnen voldoen. Hierdoor heeft hij/zij een gewoonte ontwikkeld om zich terughoudend op te stellen. Als je je weinig zichtbaar maakt, loop je tenslotte minder het risico dat mensen dingen van je vragen. Het bezit van kennis geeft het prettige gevoel onafhankelijk van anderen te zijn en zichzelf zo te beschermen tegen opdringerige vragen en verwachtingen. De ratio is voor type 5 een belangrijk hulpmiddel maar met gevoelens kan hij/zij weinig. Dat brengt maar onrust en chaos. Type 5 houdt van intellectuele zaken, kennis, feiten en analyse en gestructureerd denken.

Wat helpt voor ontwikkeling

Gevoelens toestaan in plaats van jezelf terug te trekken in meer rationele gedachten. Herkennen dat je terugtrekkingsgedrag alleen maar meer uitnodigt tot opdringerigheid van anderen. Meer in actie komen en jezelf leren realise­ren dat je voldoende energie en support hebt om dat te doen. Participeren in fysieke activiteiten, wegen vinden om actiever aan gesprekken deel te nemen, jezelf uiten en over persoonlijke zaken praten.