Selecteer een pagina

Type 6 – De loyalist

Enneagram type 6Type 6 ervaart innerlijk grote onzekerheid en onveiligheid. Type 6 houdt niet van onvoorspelbare situaties. De bril waardoor type 6 naar de wereld kijkt, zorgt ervoor dat hij/zij ziet waar gevaar dreigt, waar risico’s zitten. Daarom heeft type 6 een gewoonte ontwikkeld van alert zijn; als je alert bent, zie je het gevaar immers aankomen en is de kans kleiner dat je erdoor wordt overvallen. Want type 6 vindt het erg onaangenaam om door dingen verrast en overvallen te worden.

Type 6 ziet vaak beren op de weg ook waar anderen ze niet kunnen ontdekken. Op het menselijke vlak heeft hij/zij ook vaak de neiging de kat uit de boom te kijken. Onbewust wantrouwt type 6, totdat gebleken is dat hij iemand kan vertrouwen. De grootste bron van onzekerheid is type 6 overigens zelf. Hij/zij heeft diep van binnen weinig vertrouwen in zichzelf en twijfelt daarom veel aan zichzelf en eigen (te nemen) beslissingen.

Wat helpt voor ontwikkeling

De eigen autoriteit leren zijn en daarnaar handelen. Vertrouwen in jezelf en anderen terugvinden. Leren accepteren dat een zekere mate van onzekerheid en onveilig­heid deel van het leven is. De angsten en twijfels die je ervaart bij anderen checken en leren realiteitschecks in te bouwen. Onderkennen dat druk zijn een manier is om bewustzijn van angsten te reduceren en dat zowel vechten als vluchten reacties op angst zijn. Doorgaan met positieve acties ondanks het gevoel van gevaar.