Selecteer een pagina

Type 7 – De levensgenieter

Type 7 iEnneagram type 7s ergens gaan ervaren dat het leven je beperkt, vrijheid ontneemt, pijn brengt. Daar houdt type 7 niet van. Type 7 heeft daarom de gewoonte ontwikkeld om opties en mogelijkheden open te houden. Al bestaan deze alleen in het hoofd, dan heeft type 7 al een gevoel van vrijheid.

Type 7 houdt ervan als het leven ‘up beat’ is en zijn/haar aandacht is gericht op leuke dingen en mogelijkheden. Een positieve ervaring, de weg, is belangrijker dan het doel. Type 7 heeft vaak een volle agenda. Als hij/zij met mensen spreekt, wordt hij/zij snel op nieuwe ideeën gebracht. Iets beginnen vindt type 7 vaak leuker dan iets afmaken maar dat wil niet zeggen dat hij/zij dat niet kan en doet. Het kan dan wel lastig zijn om niet afgeleid te worden door nieuwe leuke dingen. Type 7 is een optimist en ziet snel het positieve/goede van dingen in. Type 7 kan wel moe worden van zichzelf en zou dan een knop willen om het hoofd af en toe uit te zetten.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren opmerken dat wanneer je naar plezierige alternatieven zoekt, dit in feite een vermijdende reactie is. Jezelf oefenen om je op één ding tegelijk te concentreren. Inzien dat het in feite beperkt is om alleen naar het positieve te zoeken en het negatieve te mijden. Leren keuzes te maken, niet alles te willen, commitments aangaan, dingen afmaken, feedback serieus nemen.