Selecteer een pagina

Type 9 – De bemiddelaar

Enneagram type 9Type 9 voelt zich plezierig als hij/zij onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Zich comfortabel en in harmonie voelen is belangrijk voor type 9. Belangrijker dan het hebben van of opkomen voor een eigen mening, standpunten, agenda, etc. Juist in aanwezigheid van anderen raken die op de achtergrond en kan type 9 die -tijdelijk- vergeten. Niet dat hij/zij zich daarvan bewust is, het gebeurt gewoon.

Dit helpt wel om confrontaties uit de weg te gaan en dat wil type 9 bovenal; geen confrontaties. Type 9 ervaart het al als confronterend als hij/zij het ergens niet mee eens is, niet wil en nee wil zeggen. De wens van de ander volgen is dan makkelijker én zo wordt ook de harmonie behouden. Door deze gewoonte met anderen mee te gaan, is het voor type 9 lastig te ervaren wat hij/zij nu eigenlijk écht zelf wil. Type 9 heeft afstand nodig van anderen, in plaats en tijd, om bij zichzelf te komen, bij wat hij/zij wil en wat zijn/haar standpunt is.

Wat helpt voor ontwikkeling

Leren van zelfacceptatie, keuzes maken, daadkracht. Meer aandacht te krijgen voor en besteden aan je eigen behoeften en welzijn. Boosheid leren (h)erkennen en gebruiken als signaal dat er geen rekening is gehouden met jou en jezelf eraan herinneren dat je er wel toe doet. Je bewust worden dat je gevoelens blokkeert of uitschakelt als je je van je echte prioriteiten laat afleiden door minder belangrijke sub­stituten. Leren om verandering en gebrek aan harmonie te accepteren als deel van het leven.